ANNE NIEPOLD

accordion

Anne Niepold maakte op haar dertiende kennis met de accordeon. Ze volgde talrijke stages, in het bijzonder bij Bruno le Tron, Didier Laloy, Norbert Pignol, Stéphane Milleret en Philippe Thuriot.
In de loop der jaren heeft ze de wereld van de traditionele muziek geleidelijk achter zich gelaten en steeds meer interesse ontwikkeld voor geïmproviseerde muziek en jazz. Zo besliste ze jazzcompositie en -arrangement te studeren bij Kris Defoort, in het Koninklijk Conservatorium Brussel. In 2008 behaalde ze daar haar masterdiploma en werd ze bekroond met de prestigieuze ‘Toots Thielemans Jazz Award’.
Ze behaalde tevens een aggregatiediploma en doceert tegenwoordig bij de vzw Muziekpublique, aan de academie van Sint-Agatha-Berchem en op vele internationale muziekstages.
Naast haar studie trad Anne ook op, met zeer uiteenlopende ensembles (Olla Vogala, Chansons sans Paroles, La Roza Enflorese…), waarmee ze zowel in België als in het buitenland talrijke concerten gaf.
Aangezien ze altijd al zin had om ook zelf muziek te schrijven, zette ze algauw eigen projecten op stapel: Deux accords diront – een duo dat bekroond werd met de ‘Prix Gus Viseur’ (Parijs, 2006) – ‘s Nachts zijn alle katten grijs (solovoorstelling voor jongeren, een creatie voor Zonzo Compagnie, 2009), Hotel Terminus (jazztrio), Marcel Marcelsson en Aline Alinopoulos (Frans chanson), Knopf Quartet…
Tegenwoordig is Anne niet alleen te horen tijdens haar eigen projecten, maar ook bij prestigieuze ensembles zoals Muziektheater Transparant (Orlando) en graindelavoix (Muntagna Nera).

Juli 2019