PHILIPPE MALFEYT

vihuela, ud, lauta

Na gitaarstudies aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel, begint Philippe Malfeyt luit te studeren als autodidact. In 1983 behaalt hij het 'performing' luitdiploma aan 'The Royal College of Music', London. Sindsdien is hij regelmatig te horen als solist, in duo (met de harpiste Hannelore Devaere, traversospeler Patrick Beuckels, flamencogitarist Michel Gillain, de sopraan Katelijne Van Laethem...) en in talrijke grotere bezettingen (La Caccia, La Pastorella, Millenarium, Il Fondamento, Rans, La Rosa Enflorese, Currende, Zefiro Torna...).
In 1989 sticht hij het vokaal-instrumentaal ensemble 'Romanesque' dat zich specialiseert in minder gekend werk uit de renaissance. Hun Cd-opnames met muziek van Willaert, Ockeghem en Utendal werden in de internationale pers gelauwerd.
De laatste tijd is Philippe Malfeyt meer en meer geïnteresseerd in andere muziekgenres, hij wil hiermee de luit uit zijn historisch isolement halen.
In het luittrio 'Luthomania' worden drie muziekculturen (Marokko, Belgïe, China) met elkaar geconfronteerd in nieuwe composities en improvisaties. Het trio 'Sheng' leunt eerder aan bij de Europese jazztraditie (met harmonica en percussie). Op dit ogenblik werkt PM aan een multicultureel programma over de renaissancetheoloog Nicolaes Cleynaerts, met flamenco, Arabische, sefardische en oude muziek van bij ons.
PM verleende zijn medewerking aan een honderdtal Cd-opnamen voor o.a. Ricercar, Aulos, Erato, Opus 111, Vanguard, Gailly Productions, Sony, Eufoda, Music & Words etc....

Juli 2019