THOMAS BAETÉ

viola da gamba, fiddle

Thomas Baeté begint al jong te musiceren: hij leert viool spelen aan de muziekschool van zijn geboortestad Oostende en hij zingt in het kinderkoor. Na zijn middelbare studies gaat hij aan het Conservatorium van Antwerpen viool studeren in de klas van Vegard Nilsen. Gebeten door een nostalgisch virus, legt hij zich toe op het spelen van de viola da gamba, eerst als autodidact en daarna met hulp van Piet Stryckers. In 1997 vervoegt hij de klas van Wieland Kuijken aan het Conservatorium van Brussel, waar hij in 2002 afstudeert. Naast die opleiding, hebben vooral lessen en stages met Jordi Savall, Paolo Pandolfo, Sophie Watillon en Pedro Memelsdorff hem verder in de wereld van de oude muziek en de viola da gamba ingewijd.
Als gambist en vedelspeler freelancet Thomas nu bij de Capilla Flamenca (Dirk Snellings), Mala Punica (Pedro Memelsdorff), Graindelavoix (Björn Schmelzer), La Caccia (Patrick Denecker), The Spirit of Gambo (Freek Borstlap) en andere. Hij speelt ook vast bij La Roza Enflorese.
Met deze groepen nam hij een tiental Cd’s op, en was hij te horen in Noord-en Zuid-Amerika, Marokko, Rusland en de meeste landen van Europa. 
Daarnaast geeft hij gamba- en ensembleles in het Stedelijk Conservatorium van Leuven, en de Académie de Musique van Sint-Lambrechts-Woluwe.

Juli 2019